UDRUGA EDUKACIJSKIH REHABILITATORA GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

POZIVA   ČLANOVE  UDRUGE,  I SVE OSTALE  ZAINTERESIRANE STRUČNJAKE 
KOJI RADE S OSOBAMA  S  TEŠKOĆAMA U RAZVOJU  NA
 

PREDAVANJE / RADIONICU

"STRATEGIJE DEESKALACIJE PONAŠANJA I PROGRAMI ZA IZGRAĐIVANJE VJEŠTINA SAMOSMIRIVANJA KOD DJECE S PSA"

Predavačice : Ana Ružić, prof.reh. i Ivana Sladić Kljajić, prof.psih.

Suočeni izazovnim ponašanjem djeteta ili mlade osobe, teško se oduprijeti pritisku da“ učinimo nešto odmah“. Jasno, mnoge situacije će zahtijevati trenutnu akciju kako bi se smanjila eskalacija. Međutim, iako je osjećaj hitnog rješavanja problema razumljiv, važno je razviti plan za dugoročniju prevenciju ili upravljanje ponašanjem.

Odvojiti vrijeme i promišljati o tome što se događa i zašto, može se činiti kao nedopustiv luksuz, ali u slučaju spektra autizma, u znatno smo jačoj poziciji da postanemo učinkovitiji ako smo u mogućnosti dobiti uvid o tome što je u pozadini problema.

Važno je prepoznati što dijete pokušava postići određenim ponašanjem, što je pozadina takvog ponašanja i što nam ono govori o djetetovom iskustvu. To razumijevanje daje nam uvid kako spriječiti pojavljivanje i ponavljanje problema ili kako najbolje odgovoriti na izazovno ponašanje kada se ono dogodi.

U tu svrhu ćemo se upoznati s nizom praktičnih strategija koje bi mogle biti korisne za učinkovitije upravljanje ponašanjem te ih naučiti prilagoditi pojedinom djetetu. Strategije emocionalne regulacije omogućuju nam smanjivanje ovisnosti o okolini te povećane sposobnosti odabira prikladnih strategija ovisno o situaciji. Sve to je posebno važno kod djece s PSA radi za njih karakterističnog netipičnog razvoja samoregulacije kao i neujednačenog razvoja sposobnosti po pojedinim  područjima.

Prijave izvršiti do 13.11.2023. preko poveznice ovdje.
Predavanje će se održati 16.11.2023. (četvrtak) u 18:00 sati 
 ONLINE

Ovdje se možete prijaviti za predavanje.